Einde Mei 2021 begon ik mij te oriënteren voor mijn eerste mirrorless camera set. Ik wilde een set die ik minimaal 5-10 jaar zou kunnen gebruiken. Een verkoper van een camera winkel vertelde me eens dat hun kanten veelal om de twee à drie jaar een nieuwe camera kopen. Om hun huidige set te updaten en dan met een beetje geluk de oude lenzen blijven gebruiken, of ook overstappen op nieuwe lens modellen, met een nieuwe vatting en veel beter glas.

Niemand weet wanneer een nieuw model wordt aangekondigd. Je kunt een oogje in het zeil houden op geruchten websites, maar of je dat echt verder helpt? Niets zo interessant als het speculeren over nieuwe hardware op het Internet, die berichten komen bijna dagelijks voorbij. Gelukkig waren alle modellen die ik wilde vergelijken al een tijdje op de markt.

De Canon R5, de Nikon Z7 II, de Fuji GFX 50S II, en de Sony A7RVI stonden op mijn lijstje. De prijzen waren anders in 2021, dus als ik dit bijna een jaar later schrijf, is het moeilijk om me al die prijzen te herinneren. Er waren verschillende technische specificaties waar ik naar op zoek was, ik keek ook naar de bouw van de camera en uiteraard werden ook de prijzen van de sets vergeleken.

De Nikon Z7 II met 24-70mm f/4.0 lens was/is de set met de laagste prijs. De Fuji GFX 50S II met GF 25-70mm lens kwam op de tweede plaats. De Sony A7RIV met FE24-105 f/4.0 lens kwam op de derde plaats en de duurste set van allemaal was en is nog steeds de Canon R5 met RF24-105 f/4.0 lens.

Helaas, was de Canon R5 set de eerste die de race verliet. Belangrijkste reden was overhitting en omdat ik de camera ook wilde gebruiken om te filmen was oververhitting iets wat ik niet in een nieuwe camera wilde tegenkomen. Geen enkele camera zou dat moeten doen en ik begrijp daarom ook niet waarom Canon dit model nooit heeft verbeterd. Overhitting is niet acceptabel, tenzij de omstandigheden echt tegenwerken; in woestijnachtige temperaturen. Toegegeven, firmware-updates hebben een paar problemen opgelost, maar niet alles. De Canon cashback rond die tijd was bovendien ook alleen bedoeld voor studenten.

Ook de Fuji camera viel al snel uit de race. Sommige modellen waren heel snel in prijs gedaald (kwam dat door marktwerking of de enorme concurrentie?). Het model en de resolutie van de medium sensor waren erg interessant. Maar door die snel dalende prijzen, de Fuji menu structuur, en het missen van een GPS functie op de camera viel deze helaas uit de race.

Nikon en Sony zaten zo dicht bij elkaar en van wat ik nu weet, had Nikon het bijna kunnen winnen. Toch was die ene functie van het toevoegen van GPS-informatie aan de foto’s onzeker. De informatie hierover was moeilijk te vinden en ik heb ook rondgevraagd bij winkels die zich Nikon dealer noemen. Geen van hen kon mij het antwoord geven. Wat ik erg vreemd vond!

Daar zat ik dan, achter een tafel in Zwolle. Het menu bestuderend van een Sony A7RIV met een FE24-105mm f/4.0 lens. De camera voelde goed in mijn handen en vervulde 95% van mijn wensenlijstje. Eén functie ontbrak: weer die GPS informatie. Waarom hebben ze allemaal die chips uit hun camera’s gehaald of de mogelijkheid om de camera te upgraden met een GPS ontvanger? Geen fatsoenlijk antwoord van de dealer, dus ik ging naar huis. Om na te denken, om rond te kijken op het Internet, om een antwoord te vinden.

De volgende dag kwam ik terug met dat antwoord. Youtube heeft me de juiste oplossing gegeven. Dus ging ik terug, zat weer aan dezelfde tafel met de camera, en testte de Sony Imaging Edge app. De video speelde op mijn laptop met alle instructies. Stap voor stap volgde ik ze en even later wist ik het zeker: de A7RIV zou mijn nieuwe mirrorless camera worden. GPS informatie kon via de Imaging app automatisch worden toegevoegd.

Een grote verrassing was de prijs van de set. Met een hele mooie 25-jarige jubileumkorting en een cashback op zowel de camera body als de lens, kwam alles dicht in de buurt van mijn budget. Nog één stap te gaan: het inruilen van mijn Fuji XT2, drie lenzen, batterijen, en een dubbele flitsset.

Uiteraard moesten ze eerst de staat van alles controleren. Die laatste stap was de belangrijkste, maar ze boden een zeer goede prijs voor mijn oude set. Dus, mijn eerste Sony in jaren, met 61 Megapixels, 4K video, en dubbele geheugenkaart sleuven. Zo’n ongelooflijk coole camera samen met een lens met een grote [G] op de zijkant was een feit. Gekocht en klaar om prachtige nieuwe herinneringen te maken van onze familie, vrienden, en uitstapjes.

Als ik nu terugkijk, bijna een jaar later, ben ik een tevreden Sony-klant geworden. Ik heb het afgelopen jaar ook geïnvesteerd in een set lenzen; de Sony FE12-24mm f/4.0, de Sony FE24-70mm f/4.0 Zeiss lens en een Sony FE70-200mm f/4.0. Als de camera is ingesteld op crop-mode (35mm) worden al deze lens millimeters vermenigvuldigd met een factor 1.5x. Ik kan dus opnamen maken tussen 12-200 op full-frame 61 Megapixels of 18 tot 300mm in 35 Megapixels. Het menu van de Sony is nog steeds iets wat veel tijd kost, maar de mogelijkheid om bepaalde opties te verplaatsen naar ‘My Menu’ is heel prettig.

Nu is het tijd voor fotografie, aan het werk met de camera. Erop uit, de natuur in en mooie trips en beelden maken. Voor mij zijn de Waddeneilanden daar uitermate geschikt voor. Genieten van deze nieuwe camera is geen enkel probleem.

Mei en Juni zijn vaak de beste maanden om een nieuwe camera te kopen. Je hebt vaak zeer interessante aanbiedingen voor complete setjes en kijk ook uit voor die cashback acties. Het is heel aantrekkelijk om je aanschaf online te doen, maar geloof mij, camera winkels willen je heel graag verder helpen met de aanschaf van je nieuwe set. Ze geven je bovendien een mooie kans om die nieuwe set zelf te testen.

Vraag of je ergens kunt gaan zitten met die nieuwe camera en of het goed is dat je even wat foto’s kunt maken. Breng daarom je eigen geheugenkaartje mee zodat je de foto’s thuis rustig nog eens kunt bekijken op je computer.

Je koopt een nieuwe camera voor jaren. Maak daarom een wensenlijst en reinig je oude camera die je wilt inruilen. Maak vooral geen overhaaste beslissing. Het is een serieuze investering. Een waarvan je heel lang plezier zult hebben. Maak daarom de best mogelijke keuze.

One more thing: met een nieuwe camera komen ook de extra’s:
extra batterijen, de beste en snelste geheugenkaartjes die er beschikbaar zijn, een goede camera verzekering en misschien ook een cage die je om je camera kunt bevestigen. Maar ook een setje om je sensor te reinigen, of de lens. De beste cameratas of backpack die je kunt vinden.

Ik heb vier originele Sony NP-FV100 batterijen waarmee ik gedurende een opnamedag mee vooruit kan, ik gebruik Sony Tough geheugenkaarten in 128 (300MB/sec schrijfsnelheid) en 256 GB (170MB/sec schrijfsnelheid) capaciteit. DSV heeft een degelijke camera verzekering voor de body en al mijn lenzen. Een Smallrig aluminum cage beschermd de camera tegen stoten en biedt heel veel plaats om accessoires te bevestigen. De set van VSGO biedt de mogelijkheid om de sensor en lenzen goed schoon en stofvrij te maken. De beste rugzak voor mij komt van Shimoda Designs.

En last but not least: de software. Je kunt op de markt heel veel software tools kopen om je foto’s te bewerken: Adobe Lightroom CC gecombineerd met Photoshop CC geeft mij tot op heden nog steeds de beste workflow. Ik heb een behoorlijke hoeveelheid foto’s opgeslagen in een database: 350.000+ foto’s, Lightroom CC werkt ook goed samen met alle modellen die ik in het verleden heb gebruikt en krijgt regelmatig updates voor nieuwe camera’s en functies die je helpen je mooie foto’s te verbeteren. Let wel goed op, er zijn meerdere abonnementen bij Adobe. De beste keus is Lightroom CC Classic, Photoshop CC, Bridge CC en Camera Raw voor c.a. 12 Euro per maand. Inderdaad, het is een abonnementsvorm. Wie goed rondkijkt kan een goede actieprijs vinden voor een heel jaar.

Ik hoop dat je de perfecte camera zult vinden. Dit waren mijn persoonlijke keuzes en het kan heel goed gebeuren dat je tot andere inzichten komt. Ik hoop dat je een winkel vindt waar ze de tijd voor je nemen en dat je de tijd krijgt om alles goed te kunnen testen. Maak geen overhaaste beslissingen en neem de tijd. Jij moet immers jarenlang met veel plezier met die nieuwe camera gaan werken.

Heel veel succes met de aankoop!

Leave a Comment

Your email address will not be published.