Video’s bewerken voor Youtube kan een hele klus zijn als je het regelmatig of dagelijks doet. Twee NLE’s worden veel gebruikt: Apple’s Final Cut Pro en Adobe’s Premiere CC. Ik heb met beiden gewerkt.

Er is een groot verschil tussen veel NLE’s en Final Cut Pro. Beiden zijn een verzameling bestanden en mappen binnen een projectbestand. Final Cut Pro gebruikt wel andere namen.

Final Cut Pro v.s. Premiere terminologie:

Libraries <=> Projects

Events <=> Bins (beiden met eigen ingestelde namen)

Project <=> Sequence

Voordat je begint met videobewerking moet je aan één ding denken: zorg dat je je ruwe beelden, audio en titels op orde hebt. Ik heb meerdere schijven met elk hun eigen mappen. Ik gebruik schijven voor audio/effecten/muziek, ruwe video bestanden, foto’s, drone opnames, en Final Cut Pro libraries. Elke schijf heeft ook weer een volledige back-up.

Mijn mappenstructuur is als volgt: Schijf: [camera][year][project]\
Mappen structuren moet je maken zoals jij dat wilt. Maar, ga niet te diep. Hou het simpel in een paar lagen. Drie of vier is diep genoeg. Het moet je helpen bestanden te vinden, niet om ze te verbergen.

Afhankelijk van je keuze voor FCP of Premiere worden je bewerkingskeuzes geregistreerd in het project of de bibliotheek. Onthoud dat in Premiere je hoofdbestand een project is. In Final Cut Pro begin je met een nieuwe libraries met mappen (events voor je bestanden) en daarbinnen start je een nieuw project (in Premiere heet dat een sequence). De eerste stap is het importeren van je beeldmateriaal. In Premiere worden de bestanden op de oorspronkelijke locatie (video drive) bewaard en binnen het project mt referenties gekoppeld. Bestanden kunnen binnen het project worden georganiseerd met nieuw aangemaakte bakken (mappen).

In Final Cut Pro heb je de keuze. Je kunt de bestanden op hun oorspronkelijke locatie laten staan, wat betekent dat ze zullen worden gekoppeld met verwijzingen. Je maakt een gebeurtenis aan en importeert dan de bestanden zonder ze naar de bibliotheek te kopiëren.

Mijn keuze is altijd: Ik kopieer altijd de audio-, video-, foto-, en titelbestanden naar de nieuwe bibliotheek. Ik doe dit omdat ik de originele bestanden in elke bibliotheek kan bewaren. Maar één ding: ik maak een voorselectie van elk bestand door er doorheen te bladeren en in- en uit-punten in te stellen voordat ik alles importeer. En als er geen tijd is om dat te doen, importeer ik gewoon alle bestanden en selecteer/verwijder ik de opnamen voordat ik begin met bewerken.

Deze video laat zien hoe Matti Haapoja werkte in FCP. Hij is inmiddels weer terug gegaan naar Adobe Premiere.

Laten we de intro van zijn video overslaan en zijn workflow bekijken, die hij gebruikt voor zijn bijna dagelijkse uploads naar zijn Youtube kanaal.

Dit is hoe mijn scherm eruit ziet met mijn meest gebruikte onderdelen in Final Cut Pro.
Zo ziet een library opbouw eruit van Final Cut Pro. Je kunt heel duidelijk de mappen (events) Audio, Effects, Project en Titles terug vinden. Om dit zichtbaar te krijgen: Klik op het bestand en dan ‘toon eigenschappen’.

Het belangrijkste onderdeel van de workflow van Matti zijn de sneltoetsen. Ik heb zijn suggesties gebruikt om de Q, W, X, en E sneltoetsen in te stellen. Samen met zijn sorteerproces: alles op de tijdlijn gooien en selecteren wat te gebruiken en wat niet. Door de videobestanden die niet gebruikt zullen worden te verwijderen wordt het allemaal overzichtelijker.

De tijdlijn in Final Cut Pro is magnetisch, wat betekent dat je alles kunt verschuiven zonder bestanden te verliezen. Haal je een clip weg uit je project (tijdlijn) dan zal alles automatisch opschuiven naar links. Door gebruik te maken van de nieuwe sneltoetsen; Q, W, X, en E kunnen clips worden ingekort of in delen worden opgesplitst en van daaruit naar hun definitieve plaats worden verplaatst. Clips kunnen op deze manier veel gemakkelijker op de muziek worden bewerkt, zonder dat je materiaal kwijtraakt. En je kunt altijd nog een of meer stappen terug met CMD+Z.


Je NLE kennen is heel belangrijk. Aan het eind maakt Matti een paar opmerkingen over de tijdlijn. Hoe hij sporen mist. Door roles te gebruiken in Final Cut Pro kun je audio en video clips op virtuele sporen gooien. Ook het verplaatsen van clips zonder andere te verplaatsen is mogelijk door de tilde toets ingedrukt te houden. Je ontdekt steeds meer over FCP als je het gebruikt. Hetzelfde geldt voor Premiere CC en elk ander NLE dat je hebt gekozen om mee te werken. Mijn keuze voor E(dit) was Final Cut Pro.

Ik zal blijven schrijven over Final Cut Pro en de andere gereedschappen waar ik mee werk. Ze hebben me veel plezier gegeven in het bewerken van video’s en ik vind het leuk om mijn kennis erover te delen. Youtube is een zeer goede bron om workflows te leren. Youtubers posten regelmatig workflows.

Soms kost het wat tijd om ze te vinden, maar vaak kun je er veel van leren. Lekker achterover leunen en kijken. Er is ook een uitgebreid boek over Final Cut Pro beschikbaar. Het wordt met elke nieuwe versie bijgewerkt. De hardcopy zal niet veranderen, maar met het boek krijg je een gratis te downloaden PDF bestand van het complete boek met de nieuwe versie updates. Hier vindt je meer informatie over het boek. Hij is ook via andere winkels verkrijgbaar voor de prijs van 120 Euro.

Leave a Comment

Your email address will not be published.