De R zit in de maand en de zomer gaat plaats maken voor de herfst. Ons land heeft heel veel zon uren mogen beleven die vooral in de laatste weken werden afgewisseld met zware buien. 2022 kende langdurige periodes van droogte en dat resulteerde in verdroging en in veel delen van ons land voor een vroege herfst. Hier in de Noordoost Polder is het waterniveau de afgelopen zomer hoog gehouden en dat heeft duidelijk geholpen bij het groen houden van bomen en planten. Waar elders in Nederland de bladeren bruin zijn en vallen zijn alle bomen naast ons huis nog allemaal groen.

Veel natuurfotografen zoals Youtuber Thomas Heaton hebben een sterke voorkeur voor de herfst. Gecombineerd met wat mist die alle kleuren doet vervagen in pasteltinten en dat resulteert in prachtige beelden. De herfst is ook de perfecte periode voor een bezoek aan het Waterloopbos in de Noordoost Polder. Een prachtig door mensen aangelegd bos wat ontstaan is na het ontwikkelen van verschillende wereldhavens op schaal. Het waterloopbos kent een constante aanvoer van water door verschillende kanalen waardoor je door het gehele gebied prachtige bouwwerken, waterkanalen en stroompjes tegenkomt. Het is een uniek gebied met verschillende routes die je in de herfst trakteert op unieke plaatjes. Een groot aantal van de vervallen bouwwerken worden in hun originele staat hersteld. Na oplevering wordt alles weer aan de natuur terug gegeven zodat bomen en planten weer vrij spel krijgen.

De zomer is officieel voorbij, maar we krijgen ongetwijfeld nog een aantal prachtige dagen. Zijn die zonnige dagen dan minder geschikt voor natuurfotografie? Het harde licht bij een heldere hemel vormt dit vaak een uitdaging voor veel fotografen, maar het is echt goed te doen, zeker nu de dagen weer korten. Het kan misschien een tijdje duren voordat je daarachter komt, en soms heb je een zetje nodig van een andere fotograaf om tot dat inzicht te komen. Ga lekker samen op pad.

Youtubert Simon Booth is een Britse fotograaf die graag met zijn camera op pad gaat in de natuur. Hij maakte de onderstaande video over zomer fotografie en waarom je daar ook plezier aan kunt beleven.

Thomas Heaton kijkt ook vaak naar de video’s van Simon, zag een aantal fantastische beelden die in de zomer waren gemaakt en voelde zich aangesproken. Hij maakte een eigen video als antwoord op die van Simon. Hij moest daarvoor wel meerdere pogingen ondernemen voordat hij succes had.

Ons land kent vier prachtige seizoen, met elk hun eigen kleuren en beleving. Drie seizoenen vol kleuren en de vierde kent vele tinten grijs. Mooier kunnen we het niet krijgen. Ga lekker op pad met je camera en geniet voor nu nog even van het mooie weer! Bezoek ook eens het Waterloopbos en geniet na een heerlijke wandeling door het prachtige gebied van een drankje en een hapje in het Proeflab paviljoen.

Zomer fotografie
Het antwoord van Thomas Heaton

Leave a Comment

Your email address will not be published.