De Sony FE4/12-24 G lens

Mijn meest recente lens aankoop en tot op heden minst gebruikte lens is de Sony FE4/12-24 G lens. De meest gebruikte lenzen zijn vaak de 16-35mm en 24-70 lenzen. De laatste heb ik gehad, maar lag in het bereik van mijn 24-105mm lens en dan loop je letterlijk met teveel gewicht in je tas rond. Die lens heb ik verkocht en daarvoor is de Sony FE4/12-24 G lens toegevoegd aan de kit.

Het waarom voor mij is vrij duidelijk. Ik wilde heel graag een groothoeklens bij de camera hebben. Niet perse f/2.8 of beter. Nee, f/4 is voor fotografie overdag en in de avond ruim voldoende. De lens zou ook zo goed mogelijk moeten aansluiten op de andere twee lenzen.

Met de 12-24mm f/4 lens heb ik nu ook de onderkant van het werkbereik uitgebreid. Hij sluit naadloos aan op mijn 24-105mm f/4 lens en aan de bovenkant heb ik de 70-200 f/4 lens. Ik had ook voor de 16-35mm en 24-70mm lenzen kunnen kiezen, maar dan blijf je steken bij 16mm aan de onderkant. Nee, die extra paar millimeters kunnen soms goed uitkomen. Maar, het blijft een lens met uitdagingen.

Het mooie is dat de camera ook een crop mode heeft. Dat betekend dat je maar een deel van de sensor gebruikt om foto’s te maken met een resolutie van 26 Megapixels. Daarbij moet je dan wel alles vermenigvuldigen met 1.5x. Dus de 12-24 gaat naar een bereik van 18-36mm (bijna 16-35mm!), de 24-105 gaat naar 36-157,5mm en de 70-200 gaat naar 105-300mm. En zo heb je voor alle foto’s die je wilt maken een fantastische kit met maar drie lenzen in de tas.

Natuurlijk is bij nachtfotografie het verstandig om andere lenzen te gebruiken die een diafragma hebben die ligt tussen de f/1.4 en f/2.8. Die beslissing houd ik voor later om twee redenen: prijs en ervaring. Deze lenzen liggen in een veel hoger prijssegment. Veelal kosten ze het dubbele van f/4 lenzen. Je gebruikt ze daartegen minder omdat je overdag (vind ik) veel prettiger kunt werken met f/4 lenzen. Je hebt vaak een ND filter nodig die op de 12-24mm f/4, maar ook bij de f/2.8 versie niet rechtstreeks op de lens past omdat deze bol staat.

De tweede reden is ervaring. Door eerst een flinke periode ervaring op te doen met deze drie lenzen kan ik in de komende jaren rustig gaan rondkijken welke volgende stap ik wil gaan maken. Wordt het een 400 of 600 lens? Dit zijn vaak wel veel zwaardere lenzen. Of ga ik toch voor een f/2.8 lens. De FE12-24mm f/2.8 heeft een prijs van 3299 Euro. De f/4 lens kost 1699 Euro op dit moment.

Voor het vergelijken van deze lenzen is het mooi dat dit soort lenzen vaak beschikbaar zijn in winkels en op foto beurzen op de stand van Sony. Uitproberen is dan geen enkel probleem en je kunt de beelden maken met je eigen camera, zodat je deze mee naar huis kunt nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een lens te huren die je wilt gaan testen voordat je hem gaat kopen. Voor een paar tientjes kun je een heel weekend van zo’n lens gebruik maken. Informeer ook even vooraf wat de borg is voor het huren van een lens.

Recent heb ik tijdens een bezoek aan Texel gekozen om de hele dag met mijn Sony FE4/12-24 G lens te werken. In de twee onderstaande foto’s kun je heel goed zien wat een groothoek lens doet met het beeld. Houd daarom altijd het onderwerp in het midden. De lens heeft een prachtig scherp beeld, maar het beeld vertekend in de hoeken.

Sony FE4/12-24 G lens in 24mm
Sony FE4/12-24 G lens in 12 mm groothoek

Let ook even op de horizon van de bovenstaande foto. Deze is mooi recht. Ga je de camera naar boven of naar beneden tilten zal dit niet langer meer het geval zijn. Dit is achteraf te corrigeren, maar niet zonder een deel van het beeld te croppen.

Mark Galer review van de FE12-24 F/4 G lens
Jared laat in deze video de f/2.8 zien. Aan het eind van de video kun je ook een aantal mooie voorbeelden zien van wat je met deze lenzen kunt creëren. Er zitten een paar prachtige creatieve beelden bij.
Originele foto met groothoek gemaakt van het Natuurmonumenten informatie gebouw.
Gecorrigeerde foto in Lightroom CC van het Natuurmonumenten informatie gebouw.
De crop onderaan (links/rechts) is goed te zien.

Leave a Comment

Your email address will not be published.