Vanaf het moment dat ik beelden digitaal ben gaan vastleggen ben ik ook meteen begonnen met het maken van backups. Zonder backups krijg je vroeg of laat te maken met verlies van beelden en als je beelden je lief zijn, dan zorg je ervoor dat de kans op verlies kleiner word. De hier beschreven ‘Back-up Lite Set’ is niet alleen klein, maar ook lichtgewicht en kan heel veel foto en video materiaal opslaan.

WD MyPassport

Honderd procent veilig in een ‘Back-up Lite Set’ is bijna onmogelijk, maar je hebt wel een back-up van al je materiaal gemaakt op die dag. Bij grotere hoeveelheden kies ik ervoor om een laptop, externe harddisk en kaartlezers mee ten nemen, op dagen dat ik met een camera op pad ga kies ik vaak voor mijn ‘Back-up lite set’.

De hele set bestaat uit twee delen: de kaartjes voor in de camera(s) en een draagbare backup unit, de Western Digital My Passport Wireless.

Geheugen kaartjes – capaciteit en labels zijn belangrijk

De opslag capaciteit van de kaartjes die ik gebruik stem ik af op de verwachtte opnametijd. Als ik een paar uur achter elkaar moet filmen, dan zal ik kiezen voor een 64, 128 of 256 Gigabyte kaart. 64 Gigabyte is voor mij met 4K video wel het minimum.

Als ik film in verschillende dagdelen, dan verdeel ik de kaartjes. Alles wordt vooraf van een label voorzien en op die manier kun je thuis alles goed uit elkaar houden. Daarnaast verklein je de kans om een fout te maken tijdens het maken van een backup.

Tip: informeer bij verschillende leveranciers welke twee merken hun voorkeur hebben en het minst uitval vertonen. Verkoop en marge zullen ongetwijfeld een rol spelen, maar de uitval is ook een zeer belangrijke factor. De betere merken geven vaak een langere garantie periode en op basis van een combinatie van deze drie kun je een goede beslissing nemen.

Zoek daarnaast twee leveranciers die je kaarten kunnen leveren voor dezelfde prijs. Verdeel je aankopen van opslag media zodat je het risico op productie fouten verkleind.

Western Digital My Passport Wireless

De Western Digital My Passport Wireless is een kleine draagbare harddisk van 500GB, 1 TB of 2 TB capaciteit. Ik heb gekozen voor de grootste uitvoering omdat voldoende opslag capaciteit voor mij belangrijk is, met video gaat het vullen sneller dan met fotografie. Behalve de dikte van de verschillende uitvoeringen is er geen verschil. Ze hebben alle drie een accu ingebouwd, een kleine computer met WiFi en een besturingssysteem. Via een smartphone of iPhone app is het geheel te bedienen.

De unit zelf kan als een externe harddisk op je laptop met USB3 worden aangesloten zodat je thuis lekker snel de inhoud van de schijf kunt overzetten. In het veld heb je alleen de beschikking over een SD kaartslot in het apparaat, andere kaartjes zoals Compact Flash of CFast kunnen niet worden gelezen.

Met je mobiele telefoon of iPad kun je via WiFi verbinding maken met de unit en met een App alles uitlezen of besturen. De backup van een SD kaart kun je automatisch laten uitvoeren, en…incrementeel. Dat betekend dat de unit altijd een volledige backup maakt van de hele kaart, maar mocht hij al eerder gekopieerde bestanden van dezelfde kaart tegen komen, dan neemt hij die niet mee en zal hij alleen de nieuwe bestanden overzetten. Maak je de volgende dag van dezelfde kaart opnieuw een kopie, dan zal hij de hele kaart weer overzetten.

Een tip: laat de optie om na het kopiƫren de bestanden te verwijderen uit staan.

De accu van de My Passport Wireless is groot genoeg om een hele dag mee te werken. Een USB voeding en kabel is meegeleverd zodat je in het veld de unit van extra capaciteit kunt voorzien.

De Western Digital My Passport in de praktijk

De My Passport Wireless heb ik opgeborgen in een kleine harde Caselogic draagtas (QHDC-101) om beschadiging te voorkomen. Let wel heel goed op dat deze apparaatjes heel slecht tegen vallen kunnen. De interne harde schijf is nog steeds een met een roterende disk en die zijn zeer gevoelig voor harde landingen. Helaas zullen we nog even op de SSD uitvoering moeten wachten.

Helaas kan de My Passport Wireless geen Compact Flash kaarten of anders dan SD kaarten uitlezen. Via een adapter is het wel mogelijk om MicroSD kaartjes in het veld op de disk te zetten. Voor wie toch ook backups in het veld wil maken van andere types kaartjes kan ik de My Passport Wireless Pro aanbevelen. Een klein nadeel van beide units komt hierbij nog naar voren: de SD kaartlezer in de My Passport Wireless is verbonden via USB2, dat betekend een langere backup tijd.

Dat probleem is in de Pro versie opgelost. De SD kaartlezer in deze unit is aangesloten via USB3 en kan tot c.a. 10 keer sneller werken. De snelheid is echter ook afhankelijk van je SD kaart. Andere types kaartjes, USB sticks of harddisks kunnen via de USB aansluiting worden gekopieerd, maar helaas is dit een USB2 poort.

Draadloos verbonden

Door de combinatie met een iPhone en WiFi is dit wel een ideale oplossing voor een ‘Backup Lite Set’. Je stopt de volle kaart in de drive in je jas, koffer of backpack. Via je iPhone kun je het backup proces draadloos in gaten houden. Zo heb je altijd een tweede backup van je foto’s en video’s als je weer thuis bent.

Beide apparaten beschikken over een complete set gereedschap waarmee je ze via WiFi in verbinding kunt zetten met een eigen draadloos netwerk of verbinden met MyCloud, Dropbox, Google Drive, OneDrive van Microsoft of Adobe Creative Cloud. De app werkt tevens met WD Drive, My Passport Wireless en My Passport Wireless Pro. Foto’s gemaakt met je telefoon kun je automatisch in een backup laten zetten via WiFi. De prijzen van de verschillende uitvoeringen liggen tussen c.a. 149 en 249, vergeleken met de prijs van een complete camera en vooral de vele beelden die je daarmee maakt is dit een hele goede investering.

Deze beschreven ‘Back-up Lite Set’ kent maar een volledige backup van elke kaart. Daarom is het belangrijk om tijdens een reis al je kaarten apart van de drive op te slaan en mee te nemen, bijvoorbeeld: een in de jas en een in de tas. Bij verlies van een houd je de beelden alsnog in je bezit.

Geef een reactie