Elk software pakket kent zijn eigen workflow. Ik vind het belangrijk dat ik van elke video montage een backup archief kan maken. Dat kan op verschillende manieren maar er zijn heel veel verschillende manieren waarop dat gerealiseerd kan worden.

Ik heb meer dan tien jaren met Adobe Premiere gewerkt en Adobe heeft in al die jaren heel veel aanpassingen gedaan in de software. In de oude versies moest je gestructureerd te werk gaan. Je maakte een map aan op je werk drive. Daarna had je de keuze om je opnames in die map te kopiëren of ze gestructureerd op te delen in submappen. Zo kreeg je een gestructureerde map met alles erin: Je camera beelden van een of meerdere camera’s met elk hun eigen map, de verschillende audio bestanden en grafische beelden: titels en foto’s. Ook het .prproj bestand kon in deze map worden opgeslagen. Voor het project zelf kun je nog mappen aanmaken voor de proxy bestanden, render bestanden en export bestanden.

Al met al is het nog best een voorbereiding voordat je zo’n complete map per nieuw project hebt samengesteld. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dezelfde mappen structuur opnieuw te gebruiken want in het verleden moest dat allemaal handmatig. Onmisbaar is ook de backup instelling voor je .prproj bestand. Dat moet je handmatig zelf instellen en periodiek laten uitvoeren. Dat kan soms tot vertraging in je workflow leiden, maar besef wel dat als je geen backups automatisch laat uitvoeren dat je bij een eventuele software crash al je werk kwijt kunt raken. Met een backup is dat dan veilig gesteld. 

Met de Premiere Project manager kun je ook de gehele map met al je media bestanden overzetten op een externe drive of kopiëren naar een nieuwe map. Dat is reuze handig als je bijvoorbeeld al het werk naar een andere computer wilt verhuizen.

Het mooie is dat je hier ook kunt kiezen om ongebruikte media bestanden niet mee te kopiëren.

Final Cut Pro kent een heel andere workflow. In Premiere werken we met een project waar alles in staat. In Final Cut Pro noemen we dat een library. Die library is een digitaal bestand met een mappen structuur ingebouwd waarin alle media te vinden is. Je begint met het aanmaken van een library en daarna maak je de submappen: de events. Voor alle camera’s, audio, sound effects en foto bestanden maak je een eigen map, oftewel een event aan. Door de bestanden naar die events te slepen kun je ze automatisch naar de hoofdmap, de library met daarin de events, kopiëren. Final Cut Pro bied echter nog meer mogelijkheden om alles goed te organiseren. Zo kun je sleutelwoorden toevoegen, favorieten selecteren en zien welke bestanden gebruikt zijn of niet. Gegenereerde proxy bestanden en optimized video bestanden worden allemaal automatisch in dezelfde library gezet. Het enige wat tijd kost is het importeren (lees: kopiëren) en renderen van die bestanden. Het meeste gebeurd op de achtergrond en zodra dat gereed is heb je alles compleet. Vanaf dat moment kun je alles in een library bestand kopiëren op een andere drive of computer om daar verder te kunnen werken.

Er is wel een groot nadeel aan het meenemen van de proxy en render bestanden. Het bestand van de library kan namelijk aanzienlijk groeien en honderden gigabytes tot zelfs terabytes in beslag nemen. Dan zit er maar een ding op: al die render bestanden verwijderen. Dat kan rechtstreeks in Final Cut Pro, maar ook via een speciale tool: de Final Cut Pro Library Manager. Deze tool is superhandig als het gaat om snel verwijderen van proxy en render bestanden die je niet hoeft mee te nemen in een backup. Al deze bestanden kunnen vanuit een backup sowieso opnieuw gemaakt worden. Het niet meenemen in de backup zal je bovendien heel erg veel opslag ruimte besparen.

In de afgelopen jaren heb ik voor al mijn libraries een harddisk gebruikt om backups te maken. Dat gaat inmiddels om een kleine 8 Terabyte aan ‘gekrompen’ libraries. Heel belangrijk: Final Cut Pro maakt ook een database aan in het library bestand. Die wordt bij elke update van Final Cut Pro zelf ook bijgewerkt als je een library opent. Terug naar een oude versie is echter dan niet meer mogelijk, dus werk met extra backups. Al mijn libraries staan op 2-3 verschillende drives. 

Je kunt ook kiezen om in je libraries verwijzingen te gebruiken. Dan is het wel heel belangrijk om al je bronmateriaal gestructureerd op een harddisk te bewaren. Met de verwijzingen werk je dan vanuit de library naar de werkdrive waar al die bestanden staan. Alleen de proxy en render bestanden staan dan in je library. Verlies je de originele drive, originele bestanden of ga je daar van alles in aanpassen dan kan Final Cut Pro heel onaangenaam reageren en moet je alles weer bij elkaar gaan zoeken, wat behoorlijk arbeidsintensief kan zijn. Dit is ook mijn hoofdreden om al mijn media altijd in de library zelf te kopiëren en dan ook allemaal op een snelle SSD drive te zetten.

Een mooie uitleg van alle begrippen vind je in de onderstaande video:

Final Cut Pro begrippen

Na vier decennia is het tijd voor de volgende stap: DaVinci Resolve Studio is voor mij de NLE met ‘the best of all worlds’. Resolve werkt net als Premiere CC met projecten. Zodra je er een hebt aangemaakt kun je in de media pagina beginnen met het aanmaken van de verschillende mappen voor je bronmaterialen. Die sleep je vervolgens naar die mappen of je importeert ze via het bestandsmenu. 

Wat DaVinci Resolve Studio (en ook de gratis versie) doen is verwijzingen maken naar de mappen waar alle bronmaterialen staan. Het maakt dus niet uit waar het staat, zolang je maar niet tussentijds van alles gaan aanpassen. Want ook dan moet je weer alles aan elkaar weten te knopen.

Wat mij in eerste instantie, door onwetendheid, niet beviel was de afwezigheid van een library. Ik miste echt die workflow in DaVinci Resolve. Maar wat bleek: er zat wel degelijk een mogelijkheid ingebouwd om backups te maken en die bestanden gestructureerd op een andere drive te kopiëren. Vanuit het projects scherm kun je van elk project namelijk een library archive backup laten maken naar een locatie die je zelf kiest. Het is niets anders dan alles in een map kopiëren met de naam van het project. Ook alle geïmporteerde media bestanden worden dan gestructureerd naar die map gekopieerd en kun van je montage: project een kopie in de map opslaan. 

Het lijkt heel erg op werken in Final Cut Pro, maar dan werkt bijna alles precies andersom. Tenzij je natuurlijk kiest voor die tweede methode in Final Cut Pro waarbij je alles naar een externe drive laat verwijzen. Een heel groot voordeel van DaVinci Resolve is dat dit volledig cross platform werkt. Dus het maakt niet uit of je de software draait onder Linux, MacOS of Microsoft Windows. Ook hier kun je voor elke backup kiezen om de proxy en render bestanden niet mee te kopiëren. Alle media bestanden, dus ook de ongebruikte, worden wel gekopieerd.

Daar is een oplossing voor: In de mediapool kun je overschakelen naar lijstweergave en ervoor zorgen dat de Gebruikskolom zichtbaar is, verwijder dan de ongebruikte media. Er is echter wel een addertje onder het gras: de gebruikskolom wordt niet bijgewerkt, dus je moet met de rechtermuisknop klikken in de mediapool en ‘gebruik bijwerken’ selecteren.

Een tweede ding om vooruit te kijken: sommige dingen zoals tijdlijnen en color page mattes worden niet weergegeven als gebruikt, dus verwijder niet blindelings alles dat geen markeringen heeft in de gebruikskolom. Maar zodra je het gebruik hebt bijgewerkt, kunt je de media sorteren en ongebruikte media vrij snel verwijderen.

Andere software heb ik in het verleden ook mee gewerkt, zoals Sony Vegas, maar die is sindsdien enorm veranderd en ik heb de updates niet bijgehouden. Dat geld ook voor heel veel andere software, je moet nu eenmaal kiezen voor de meest prettige workflow voor jezelf. Een die je snel kunt leren en gebruiken. Voor elke NLE geld echter hetzelfde: ga op zoek naar een goede methode om een backup van je werk te maken en houd alles zoveel mogelijk bij elkaar. 

O ja, bij camera’s die enorme bestanden genereren kun je een uitdaging krijgen als het gaat om backups. Maar dat is iets wat je zeker moet meenemen bij de aanschaf een nieuwe camera. Het is vrij onzinnig om al je beeldmateriaal vast te leggen in enorme ProRes4444 bestanden om er daarna alleen maar een Youtube video van te maken. Vraag bij jezelf altijd af of die enorme bestanden nodig zijn voor je export producten.

Gert

#Waddentrotter #Coaster - Landscape photographer & videographer. Friend of Stitch. http://Youtube.com/GertKracht en website: https://www.gertkracht.nl

Reacties zijn gesloten.