Canon XC10

Filmen in 4K vergt een aangepaste workflow. Twee jaar geleden tijdens SAIL Amsterdam heb ik voor het eerst met 4K camera’s gefilmd. De keuze om SAIL opnieuw te filmen kwam door een onverwacht incident vlak nadat we terug waren van onze vakantie. We hadden net al onze koffers en tassen uit de auto gepakt, ik ging zitten op de bank voor de televisie en schakelde in, op het scherm verscheen reclame van SAIL Amsterdam.

SAIL Amsterdam 2015: Beleef SAIL vanaf het water from SAIL Amsterdam 2015 on Vimeo.

In de 20 seconden durende video die op alle drie publieke netten elk uur werd herhaald waren bijna alle beelden door mij gemaakt tijdens SAIL 2010. Een klein probleem: niemand had mij gevraagd of ze de beelden mochten gebruiken. Lang verhaal in het kort: in een goed overleg met de organisatie van SAIL Amsterdam is dat prima opgelost en besloot ik het evenement opnieuw vast te leggen, maar dan wel in 4K.

Camerakeuze

De keus viel eerst op de Sony FS7 met zijn 28-135mm zoomlens. Wat een prachtige camera, maar ook meteen een enorm gewicht en dat zag ik niet zitten. Vijf dagen rondlopen door mensenmassa’s, hoge temperaturen en een rugtas vol met spullen om de beelden te kunnen opslaan was me echt te zwaar.

De camera produceerde bovendien grote hoeveelheden data en die moesten periodiek worden opgeslagen. Laptop, voeding en een externe harddisk mee en met een externe kaartlezer (toen nog USB2) en dan een 128 Gigabyte kaartje periodiek op twee disks zetten leek me geen pretje en zou veel te veel tijd kosten.

Na wat zoeken kwam de Canon XC10 in beeld. Net over de 1 Kilo gewicht, compact en net iets minder data per minuut video leek me dit een betere oplossing. Bovendien kon ik de accu’s van mijn EOS DSLR camera gebruiken en zo heb ik daar tijdens SAIL 2015 in Amsterdam mee rondgelopen.

Ik heb voor Cameratools een hands-on met de XC10 geschreven, Hands-on met de Canon XC10. Nu, bijna 1.5 jaar later ben ik bezig met het opbouwen van een eigen 4K workflow; camera’s en bijbehorende gear voor het filmen en monteren in 4K.

Nieuwsgierig naar mijn keuzes en waarom ik juist nu kies voor 4K? Blijf me hier volgen want alles komt de komende tijd aan bod: camera’s, microfoons, video editing workflows, computers, opslag. Heb je vragen? Klik rechtsboven op mijn website, hier kun je mij bereiken via social media of per mail.

Geef een reactie