In de afgelopen jaren ben ik regelmatig aan het werk geweest om alle foto momenten vast te leggen in Adobe Lightroom. Van mijn allereerste echte digitale fotocamera tot en met mijn meest recente aankoop. De technische verschillen tussen de camera’s zijn enorm, maar de momenten die alle camera’s hebben vastgelegd blijven een kostbaar bezit.

In 2001 kocht ik mijn eerste digitale fotocamera in Ens bij fotograaf Fred Bakker. Het was tijd om mijn analoge Canon DSLR fototoestel in te ruilen voor een digitaal toestel; de Fuji Finepix 6900. Een digitale fotocamera met 3.3 Megapixels welke werden vastgelegd op een 128 Megabyte Smartmedia kaart. Digitale foto’s afdrukken kon nog niet in Ens, dat kon alleen online via de fotodiensten.

Daar kwam verandering in toen we in 2002 met onze dochter Dewi op Terschelling verbleven tijdens het Oerol festival. De auto gevuld met bagage, bergen knuffels, Dewi en onze Jack Russel ‘Buggy’ op de achterbank en uiteraard; de digitale camera mee. We verbleven in een stacaravan bij┬áCamping Cnossen. De hele week mooi weer dus lekker erop uit.

In Midsland ontdekte ik dat de fotograaf aldaar een digitale afdrukcentrale had, een van de eersten in Nederland. In een zuil met beeldscherm kon je de SmartMedia kaart inlezen, foto’s selecteren en digitaal op verschillende formaten af laten drukken. Alle momenten werden plotseling echt. Je kon ze vastpakken en bekijken en als bij analoge film.

Een moment

Tijdens een straattheater optreden in West Terschelling deed Dewi spontaan mee aan de voorstelling. Nog geen twee jaar oud, liep ze heel voorzichtig met kleine stapjes vooruit om de voorstelling van dichtbij te bekijken. De twee jonglerende mannen keken verbaasd toen ze plotseling tussen ze in stond. De voorstelling werd stilgelegd, en beide heren deden tevergeefs hun uiterste best om Dewi terug in het publiek te krijgen.

Na een tijdje keek Dewi ons aan, zag ons zwaaien, draaide zich vervolgens om en liep heel rustig naar ons terug. De man achter haar maakte nog een naschoppende beweging. Natuurlijk meende hij dat niet, maar het publiek reageerde meteen met een luid boe geroep. De twee mannen vlogen elkaar om de nek, bang voor hun publiek. Maar, Dewi had die schop beweging gezien en terwijl de twee heren verder gingen met hun act werkte ze aan haar eigen plan. Ze bleef kijken, maar dit keer op afstand.

Een paar minuten later liet de rechtse man, waarvan ze gezien had dat hij haar wilde schoppen, een sinasappel vallen tijdens zijn act en die rolde recht op haar af. Dewi raapte de sinasappel op, liep behoedzaam op de man af en smeet hem zo hard als ze kon tegen hem aan: raak!

De act viel meteen in duigen, het publiek juigde luid en applaudiseerde voor dat kleine dappere meisje, de twee spelers stonden haar ‘bibberend van angst’ aan te kijken en kleine Dewi stond triomfantelijk rond te kijken. Beide heren boden buigend en zwaaiend haar excuus aan. (klik, foto moment) Met een grote glimlach rende ze snel terug in de armen van haar moeder. Die ene foto bracht die herinnering weer helemaal terug.

Vastleggen, opslaan, verwerken en afdrukken

Sinds 2001 zijn er heel momenten vastgelegd, het opslaan van de beelden heb ik tot op heden goed kunnen regelen met meerdere kopieen (drie harddisks) en een online backup op SmugMug. Het verwerken in Lightroom is inmiddels halverwege. Het is geen gemakkelijke klus om al die foto’s te groeperen, te markeren met sleutelwoorden en samen te brengen in verzamelingen, maar het vele werk wordt beloond met prachtige herinneringen.

Intussen ben ik ook met de laatste stap begonnen. Geen losse foto’s meer afdrukken en inplakken, maar een zoektocht naar de beste producent van fotoboeken. Al die momenten verdienen het ook om als een verhaal vastgelegd te worden op fotopapier. Zo worden foto’s weer tastbaar, net als vroeger met een fotoboek.

Dat kan rechtstreeks vanuit Lightroom, maar er zijn ook leveranciers die hun eigen software aanbieden om de foto’s in boekvorm af te kunnen drukken. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt en een veelvoud van wat er in 2001 mogelijk was. Toen hadden we alleen de keuze: afdrukken op 9×13, 10×15, 13×18 of 20×30 foto’s. Maar dat moment zijn we inmiddels ver voorbij. Fotografie is ook op dat gebied volwassen geworden en leveranciers hebben zich daarop goed aangepast. Maar, er zijn wel grote verschillen tussen de kwaliteit van de fotoboeken. Het loont zich om daarin te verdiepen.

Veel foto momenten worden tegenwoordig vastgelegd met mobiele telefoons. Grotere camera’s verliezen markt en de kleinere systeem camera’s worden steeds vaker gebruikt. Vaak wordt het vergeten, maar wordt het met de jaren steeds belangrijker: Investeer in software om je foto’s te bewaren! Met programma’s als Apple Photos, Adobe Lightroom of Capture One heb je de beschikking over een software pakket waarmee je ook later alles kunt herbeleven. Je hoeft er alleen maar mee te beginnen en daar zul je geen spijt van krijgen.

Op 18, 19 en 20 Maart wordt de Professional Imaging in Nijkerk georganiseerd. Naast de vele camera leveranciers kun je daar ook heel goed terecht voor het bekijken van fotolijsten, fotoboeken, posters, banners, t-shirts en bekers…..of wat daar zoal nog meer geschikt is om je foto’s op af te laten drukken.

Geef een reactie