In het begin van de jaren 1970 kreeg ik de kans om de analoge fotocamera van mijn vader te gebruiken om foto’s te maken van familie, vrienden, vakanties en andere avonturen.

In 1978 kreeg ik de kans om te filmen met een Philips monochrome camera die met een 15 meter lange kabel was aangesloten op een Panasonic VBT200 VHS video recorder. In die tijd was ik in onze stad een van de eersten die met video filmde. Een paar jaar later werd de monochrome camera vervangen door een kleuren buizen camera en een draagbare Philips Video 2000 recorder. Deze set werd op zijn beurt weer opgevolgd door een Technicolor videorecorder, die ik maar één keer heb gebruikt omdat hij gestolen werd. Ik heb nog één bandje met opnamen die ik nooit heb kunnen afspelen.

De volgende generatie camera’s kwam van Sony in het begin van de jaren ’80 met Video 8 banden. Deze Sony CCD-V8 schoudercamera was kleiner, lichter, had een ingebouwde videorecorder en een zwart-wit zoeker.  Ik heb die camera een aantal jaren gebruikt voordat ik in 1995 overstapte op een Digital8 camera. Deze had dezelfde tapes, maar schreef alles digitaal op tapes, net als camera’s met DV tapes. Rond die tijd ging het ook monteren op een computer van analoog naar digitaal, samen met de eerste versies van Adobe Premiere kwam dat als complete editing sets op de markt voor Windows computers.

DV en Digital 8 werden gevolgd door mijn HDV camera’s in 2004. We filmden evenementen, concerten en festivals met onze Canon XH-A1-camera’s. Na vier jaar later stapte ik over op DSLR HD-camera’s, digitale fotocamera’s die ook konden filmen. Tape camera’s verdwenen daarna vrij snel van de markt.

Met de Canon 7D, de eerste PAL DSLR video camera, gingen we door met het filmen van evenementen. Ook de montage ging van tape naar digitaal en de workflows werden sneller en beter.

Eind 2009 reisde ik naar Londen voor een DSLR meetup met Philip Bloom en in 2010 organiseerde ik de eerste DSLR meetup met Philip in Amsterdam. Honderden van zijn fans waren die dag aanwezig. Die meetups werden in de daaropvolgende jaren herhaald, vaak rond IBC in September. Er kwamen steeds meer mensen, en met Philip kwamen veel bekende mensen uit de film- en video business mee.  De meetups hadden een ontspannen sfeer, we deelden drankjes, wisselden social media contacten uit, en hadden plezier in het bespreken van allerlei onderwerpen.

In 2012 bezocht Vincent Laforet Amsterdam voor de World Press Photo tentoonstelling. Net als Philip was hij een van de pioniers op het gebied van DSLR-video. Samen met Adobe Benelux en Canon Nederland organiseerden we ‘An evening with Vincent Laforet’ in de Beurs van Berlage, waar meer dan 500 fotografen en videografen genoten van Vincent’s verhalen over zijn werk.

Twitter is nog steeds mijn favoriete plek om die contacten te leggen en vervolgens af te spreken. Het platform bracht goede vrienden.

Twitter bracht ook veel mogelijkheden om bijzondere en mooie locaties op en rond de Waddeneilanden te bezoeken.

Vanaf nu ga ik weer verder in de fotografische voetsporen van mijn vader, die op 20 mei 2021 is overleden. In zijn huis vonden we vele fotoboeken gevuld met zijn herinneringen. Ik wil zelf weer doorgaan met het maken van mijn eigen digitale herinneringen, dus besloot ik mijn fotografie hobby een boost te geven door mijn eerste spiegelloze camera aan te schaffen – de Sony A7RIV met een selectie bijpassende lenzen.

Analoge film en camera’s zoals mijn vader gebruikte blijven verleidelijk, maar ik werk liever met digitale camera’s. Dit is mijn tijd en ik hoop dat mijn twee dochters op een dag mijn werk zullen voortzetten, op hun eigen unieke manieren.

Zoals je hebt kunnen lezen, is mijn workflow overgegaan van film en analoge tapes naar digitaal en geheugenkaarten. Ik heb het meeste van mijn werk nog steeds in een digitaal bestandsformaat. Tegenwoordig werk ik alleen nog met digitale camera’s. Ik bewerk mijn werk in Adobe Lightroom Classic, Photoshop CC, Capture One Pro, en mijn video’s in Final Cut Pro of DaVinci Resolve Studio, aangevuld met vele tools zoals MotionVFX. Mijn camera’s zijn kleiner geworden en mijn geheugenkaarten groter in capaciteit.

Ik werk te land, ter zee en in de lucht met camera’s van Canon, DJI drones, GoPro Hero’s, Panasonic en Sony. Ik bewerk en deel het ruwe foto- en videomateriaal via mijn Apple Macbook Pro.