Als je een video productie begint, of het nu voor televisie of een online blog is, speelt het toegevoegd beeldmateriaal, oftewel: B-Roll materiaal, wat je maakt een belangrijke rol. Het verteld meer over essentiële zaken als: wie, hoe, wat en waar. Opnames met een camera vanuit een plek zijn vaak niet genoeg. Je hebt ook beelden nodig van bijvoorbeeld de reis of de omgeving van de bestemming.

Departures

Een van de mooiste reis programma’s opgenomen door een persoon met zijn camera camera is ‘Departures’. De serie bestaat uit 42 afleveringen van elk een uur. Scott Wilson, Justin Luckach en Andre Depuis zeggen hun baan op en gaan ze samen op reis over de hele wereld, op zoek naar avontuur, prachtige landschappen en culturen. Departures gaat over de reis naar, en de bestemming.

In het eerste seizoen is het drietal aangewezen op een camera. Dankzij het talent en passie van Andre Depuis komen ze thuis met prachtige beelden, inclusief B-roll beelden, om het eerste seizoen van Departures tot een succesformule te maken. Als je de serie bekijkt, een aantal afleveringen zijn te vinden op Youtube, lijkt het op een meer camera productie.

Departures is een televisieserie, drie seizoenen lang met in totaal 42 afleveringen. De opvolger ‘Descending’ is het drietal begonnen voor de Travel Channel waarbij ze over opnieuw op reis gaan om de wereld onder water te ontdekken. Departures en Descending zijn beiden online via de website van het productiebedrijf op DVD en BluRay te koop. Sinds kort zijn alle afleveringen in HD ook te koop via de Amerikaanse iTunes store.

Naar het einde van de wereld

Floortje Dessing kennen we al jaren van haar reisprogramma’s voor de Nederlandse omroepen. Sinds enkele jaren heeft ze een nieuwe productie genaamd ‘Naar het einde van de wereld’. Samen met haar cameraman reizen ze letterlijk naar dat einde. Vaak dagen na dagen onderweg te zijn over land en zee bereiken ze hun eindbestemming. De reis alleen is vaak een avontuur op zich.

Ook in deze serie moet de cameraman alles vastleggen met de weinige middelen die hij heeft. Net als bij Departures zal hij onderweg zoveel mogelijk moeten vastleggen en een flinke voorraad b-roll materiaal van de omgeving moeten verzamelen zodat ze eenmaal terug met genoeg materiaal de montage kunnen beginnen.

Ook in dit programma wordt heel veel aandacht besteed aan het geluid bij de opnames. De niveaus van Floortjes voice-over en opnames op locatie waarbij ze het hele verhaal verteld liggen qua niveau heel dicht bij elkaar. Voor de beelden in de afleveringen wordt gebruik gemaakt van een professionele camera, maar er is ook een aantal keren een GoPro camera te zien en in de meer recente afleveringen is regelmatig gebruik gemaakt van een drone om prachtige beelden te maken vanuit de lucht.

Op zondag 19 Februari 2017 om 21:25 begint een nieuw seizoen van dit zeer populair reisprogramma en zal ook dit keer ongetwijfeld hoge kijkcijfers halen. Bij ons staat de PVR al geprogrammeerd, want deze serie kijken we graag nog een keer.

B-Roll hoe werkt dat?

Online via social media kwam ik al enkele malen een prachtige video tegen die uitleg geeft over b-roll materiaal. In een aantal stappen word het beeldmateriaal van een DSLR videocamera, een iPhone en opnames van een drone samengevoegd tot er een video ontstaat waarbij niet alleen het verhaal wordt verteld, maar door de beelden word ondersteund.

B-Roll materiaal is toegevoegd beeldmateriaal wat meer verteld over onder andere: wie, hoe, wat en waar. Stap voor stap worden steeds meer beelden toegevoegd die met dezelfde camera zijn gemaakt. Daarna komen de B-Roll beelden erbij zodat er een verhaal ontstaat met mooie aantrekkelijke beelden.

In deze video worden meerder camera’s gebruikt: een DSLR, een iPhone (op een DJI Osmo) en een DJI Mavic Pro drone. Wil je alvast beginnen met het maken van een B-Roll archief voor je opnames? Neem dan altijd je camera mee en kijk heel goed rond. Je weet nooit waarvoor je het materiaal kunt gebruiken.

Geef een reactie